Pindasaus

Pindasaus of satésaus, noem het hoe je wil, maar eet het zo veel als je kan!

Ingredienten:

  • 2 teentjes knoflook fijngesneden 
  • 1 rode ui gesnipperd 
  • 1 theelepel gember, geraspt 
  • 1 rode peper fijngesneden 
  • 1 sereh stengel gekneusd 
  • 6 grote eetlepels Pindakaas met stukjes noot 
  • 3 theelepels sambal oelek 
  • 4 eetlepels Ketjap manis 
  • 1 theelepel rietsuiker 
  • 2 theelepels laos 
  • 250 ml koksmelk (of santen verdund met water) 
  • Olie om in te bakken 

Om te serveren 

  • 2 Bosuitjes in kleine ringetjes 
  • Klein handje pinda's gehakt 

Bereiding: 
10 minuten

Fruit de knoflook en ui ongeveer 5 minuten in de olie zodat deze zacht worden. Voeg de peper en gember toe en smoor deze nog een minuutje mee. Gooi de pindakaas erbij en blijf de rustig roeren tot deze gesmolten is. Doe ondertussen de sambal, ketjap, suiker en laos in de pan en voeg de sereh toe zodat de smaak af kan geven. Zodra de pindakaas gesmolten is kun je steeds een beetje kokosmelk toevoegen en laat dit al roerend opnemen door de saus, tot deze de gewenste dikte heeft. Als de saus nog te dik is kun je nog een beetje water toevoegen. Laat de saus 10 minuutjes rustig pruttelen. Haal de sereh hierna uit de saus. Je kunt de saus mooi presenteren met de gehakte pinda’s en bosui! 

Deze saus vinden we zelf het lekkerst met sateh, gehaktballetjes of op een stokbroodje (met aioli als het echt feest is)