Sambal badjak

Sambal Badjak is een Indonesisch gerecht dat niet meer betekend dan gebakken sambal. Deze sambal is door de verschillende ingrediënten iets milder, maar veel dieper van smaak dan bijvoorbeeld sambal Oelek en is bijna een gerecht op zichzelf.
Er zijn vele variaties mogelijk en ook
variëren met ons recept bevelen wij je van harte aan Pak je altijd als eerste de Bounty`s uit de zak Celebrations, doe er dan wat extra kokos bij, ben je meer van de citroenzuurtjes neem dan wat extra limoen. Kijk maar joh!

Deze Sambal Badjak is heerlijk bij een zelfgemaakte loempia (check de Borrelbakkers), bij een verse worst (check de Borrelbakkers), Oosterse balletjes (check de Borrelbakkers), of bij een bak kroepoek.

Ingrediënten voor 1 potje: 

  • 10 rode pepers grof gesneden 

  • 2 rode uien grof gesneden 

  • 4 tenen knoflook 

  • Sap van een halve limoen 

  • Halve duim gember 

  • Halve theelepel trassi 

  • 1 blaadje djeruk purut (Indonesisch limoenblad nerf verwijdert) 

  • 1 blaadje daon salam (Indonesisch laurierblad) 

  • 3 el ketjap manis 

  • 2 el geraspte kokos 

  • Scheut arachideolie olie 

  • 75 ml water 

 Bereiding:

20 minuten

Bak de pepersknoflook en ui kort aan in de olie. Voeg de gember toe en bak deze even mee. Haal de mix uit de pan en maal fijn in de keukenmachine. Laat de olie in de pan zitten. Doe de mix terug in de wok en voeg de overige ingrediënten toe. Bak de mix  weer goed aan en voeg al roerend beetje bij beetje het water toe. Ga zo door tot de sambal de gewenste structuur heeft.