Ingredienten
Voor de ragout:
450 gram paddenstoelen mix in stukjes van +/- een halve centimeter gehakt
2 sjalotten, fijn gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
2 takjes verse tijm, blaadjes van de takjes geritst
Bosje peterselie, fijn gehakt
1 tl chili vlokken gemalen
100 ml witte wijn
60 gram bloem
60 gram boter + 1 klontje
Veel zout
Peper uit de molen
Sap van een halve citroen
Om te paneren
4 eieren, geklutst
2 eetlepels melk
Fijn paneermeel
Grof paneermeel (panko)
Om te frituren:
3 liter frituurolie
Bereiding:
Voor deze bitterballen kun je zelf de bouillon maken of je kunt kant en klare groentebouillon gebruiken. Klik hier voor het recept om zelf de bouillon te maken
Ragout:
Snij de paddenstoelen tot kleine blokjes. Hoe kleiner gesneden hoe gemakkelijker je ze later de bitterballen kunt rollen, iets grotere stukken zorgen wel voor een lekkere bite! Welke paddenstoelen je kiest kan elke keer verschillen.
Bak de paddenstoelen 5 minuten in een klontje roomboter en een scheutje olijfolie op middelhoog vuur en breng op smaak met peper en zout. Haal de paddenstoelen van het vuur af en laat deze afkoelen terwijl je de ragout voor de bitterballen gaat maken.
Smelt de boter in de pan en laat de ui en knoflook 5 minuten zachtjes smoren. Doe hierna de bloem erbij en blijf roeren totdat het geheel zanderig wordt na 3 á 4 minuten. Voeg de witte wijn toe en roer dit goed door. Hierna is het tijd om kleine hoeveelheden bouillon toevoegen tot je een mooie ragout hebt. Blijf voortdurend goed roeren en zorg dat de ragout niet te dun wordt. Voeg als laatste de kruiden, chilivlokken en paddenstoelen toe. Breng de ragout op smaak met peper, zout en citroensap. Kant en klare bouillon zal uit zichzelf al wat zouter zijn.
Doe de ragout in een schaal en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Bitterballen draaien:
Zet van tevoren een schaal met het fijne paneermeel en een schaal het grove paneermeel klaar. Zet hiertussen een schaal met de geklutste eieren met de eetlepels melk. Haal nu de ragout uit de koelkast. Pak met je handen of een lepeltje steeds gelijke delen ragout en rol hier balletjes van. Haal deze eerst door de eerste kom met paneer, daarna door het ei en de tweede kom met paneer. Herhaal de laatste stap voor een stevige korst. Rol niet te veel bitterballen na elkaar en werk snel zodat je ragout niet te warm wordt, en hierdoor moeilijker te verwerken is. Zet hierna je bitterballen zo snel mogelijk in de koelkast of vries ze direct in.
Bakken:
Bak de bitterballen direct vanuit de koelkast in een voorverwarmde frituurpan op 180 graden 4 minuten of haal op een later moment je bitterballen uit de vriezer en bak ze op 180 graden gedurende 6 minuten
Heerlijk met een grove (zelfgemaakte) mosterd. Voor het recept van zelfgemaakte mosterd, klik hier!