Inredienten
250 gram mager spekblokjes, kort uitgebakken
2 tenen knoflook, geperst
Sap van een halve citroen
125 belegen kaas, geraspt
Bosje peterselie, fijngesneden
1tl gemalen komijnzaad
60 gram bloem
60 gram boter
Om te paneren
4 eieren, geklutst
2 eetlepels melk
Fijn paneermeel
Grof paneermeel (panko)
Om te frituren:
3 liter frituurolie
Voor deze bitterballen kun je zelf de bouillon maken of je kunt kant en klare groentebouillon gebruiken. Klik hier voor het recept om zelf de bouillon te maken
Ragout:
Bak de spekjes uit, zonder dat deze krokant worden. Haal deze daarna weer uit de pan.
Smelt de boter in de pan en laat de knoflook 2 minuten zachtjes smoren. Doe hierna de bloem erbij en blijf roeren totdat het geheel zanderig wordt na 3 á 4 minuten. Voeg de bouillon met kleine hoeveelheden per keer toe tot je een mooie ragout hebt. Blijf voortdurend goed roeren en zorg dat de ragout niet te dun wordt.
Voeg nu de kruiden, kaas en spekjes toe. Breng de ragout op smaak met peper en citroensap en eventueel een beetje zout. De ragout is door de spekjes al vrij zout en klare bouillon zal uit zichzelf al wat zouter zijn. Doe de ragout in een schaal en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Bitterballen draaien:
Zet van tevoren een schaal met het fijne paneermeel en een schaal het grove paneermeel klaar. Zet hiertussen een schaal met de geklutste eieren met de eetlepels melk. Haal nu de ragout uit de koelkast. Pak met je handen of een lepeltje steeds gelijke delen ragout en rol hier balletjes van. Haal deze eerst door de eerste kom met paneer, daarna door het ei en de tweede kom met paneer. Herhaal de laatste stap voor een stevige korst. Rol niet te veel bitterballen na elkaar en werk snel zodat je ragout niet te warm wordt, en hierdoor moeilijker te verwerken is. Zet hierna je bitterballen zo snel mogelijk in de koelkast of vries ze direct in.
Bakken:
Bak de bitterballen direct vanuit de koelkast in een voorverwarmde frituurpan op 180 graden 4 minuten of haal op een later moment je bitterballen uit de vriezer en bak ze op 180 graden gedurende 6 minuten
Heerlijk met een grove (zelfgemaakte) mosterd. Voor het recept van zelfgemaakte mosterd, klik hier!