Aïoli

Aïoli is niet meer dan een Spaan/Catalaanse knoflooksaus die inmiddels de hele wereld veroverd heeft omdat hij fantastisch is en bij veel verschillende gerechten gegeten kan worden. We kunnen het heel lang hebben over het gebruik van ei in aïoli, maar dat doen we niet. Je kan de tijd beter gebruiken om gewoon dit recept te gaan maken.

Wij gebruiken dus wel ei in ons recept en het citroentje zorgt ervoor dat de smaak van de knoflook nog meer boven komt drijven. Zorg verder dat je in gezelschap altijd  genoeg van de aïoli eet zodat je eigen knoflookwalm sterker is dan die van je buurman!

Als je de knoflook na het maken even laat staan komt dit de smaak trouwens alleen maar ten goede!

Ingrediënten:

  • 2 eidooiers 
  • 1 citroenuitgeknepen 
  • theelepels fijne mosterd (Dijon) 
  • 200 ml arachideolie
  • tenen knoflook, geperst 
  • Een flinke scheut Worcestersaus 
  • Zwart peper 
  • Zeezout 

Bereiding
10 minuten
Gooi de eidooiers in een hoge mengkom. Doe hier twee eetlepels lauwwarm water, de Worcestersaus, de mosterd, het citroensap en de knoflook bijVoeg peper en zout naar smaak toe. Doe daarna driekwart van de arachideolie erbij.  Zet de staafmixer op de bodem van de mengkom en laat hem draaien terwijl je hem langzaam omhoogtrekt. Mocht de aïoli nog te dun zijn dan kun je proberen wat extra olie toe te voegen en opnieuw te mixen. Is de aïoli te dik dan kun je een klein beetje lauwwarm water toevoegen en er doorheen mixen.