Scotch eggs

Schotse eieren, vogelnestjes, balletje kiekeboe, noem het hoe je wil. Het is niets meer dan een ei met gehakt en een korstje. Supermakkelijk maar superlekker. Maak het met kippenei als je grote een lomperik bent en grote borreltrek hebt of doe zoals wij en maak het veel lekkerder en verfijnder (lees; kleiner) van kwartelei.  

Ingrediënten: 

  • 12 kwarteleitjes 

  • 250 gram worstvlees (wij gebruiken varkensvlees vanwege het vetgehalte) 

  • 3 theelepels mosterd 

  • 2 theelepels gedroogde peterselie 

  • Peper 

  • Bloem 

  • Panko (paneermeel of broodkruim kan ook) 

  • 2 eieren voor de paneer laag (geklutst) 

  • Plasticfolie 

  • Frituurolie

  • Variatietip: Vervang de mosterd en peterselie voor 1 theelepel kurkuma en 2 theelepels kerrie. Ook lekker hoor!

Bereiding: 

Doe je kwarteleitjes 2,5 minuut in kokend water (dan blijft je dooier nog een klein beetje zacht) en koel daarna meteen onder een koude kraan of in ijswater. Maak je worstvlees aan met de mosterdpeterselie en breng op smaak met peper (worstvlees is al gezouten dus heeft geen zout nodig). 

Leg je gehakt op een stuk plasticfolie en leg hier overheen nog een stuk plasticfolie. Rol je gehakt tot een platte schijf van ongeveer een halve centimeter dikte. Haal de bovenste laag folie van je gehakt af. 

Rol je eitje door de bloem en leg het op het gehakt. Vouw voorzichtig het gehakt om je ei heen en maak de naden netjes dicht. Rol je balletje opnieuw door de bloem en hierna door je geklutste eitjes zodat ze helemaal bedekt zijn. Rol het geheel als laatste stap door de panko. 

Frituur je eitjes in 5 minuten op 180 graden tot ze mooi bruin zijn. Kiekeboe!