Sardines van de BBQ

Bij sardines denken wij aan vakantie in een Mediterraan land, aan vissersdorpjes, aan grillen en rookgeur, aan witte wijn in de zon en aan de ultieme zomerborrel. Na deze treurig pathetische introductie is het tijd om gewoon tof te doen en de BBQ aan te steken, in je bezwete, ontblote bovenlijf. Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 10 Portugese Sardines (mag uit de diepvries) 

  • 2 tomaten 

  • 1 citroen 

  • Halve courgette 

  • Bosje platte peterselie 

  • Grof zeezout 

  • Peper 

  • Extra vierge olijfolie 

  • (stok)brood 

  • 1 teen knoflook 

Bereiding:

Laat de sardines van tevoren alvast ontdooien als ze uit de vriezer komen. Steek de BBQ-kooltjes aan zodat deze heet kunnen worden, we willen de sardines straks op hoog vuur barbecueën! Maak de sardines schoon door ingewanden er uit halen (bij de buik opensnijden) en met een mesje of onder de kraan de schubben er af te halen. Leg de sardines apart en doe er aan beide kanten ruim zeezout overheen, laat het zout ongeveer 20 minuten intrekken voor je ze op de BBQ legt. 

Snij de tomaten en courgette in plakken en de citroen in partjes. Snij het brood in dikke plakken. Meng de courgette plakjes met een beetje olijfolie, peper en zout. Besprenkel het brood met een beetje olie en zout.  De courgettes en broodjes kunnen we als eerste om en om grillen tot er mooie grill strepen op staan. Snij de peterselie fijn en wrijf de broodjes in met het teentje knoflook. Als de BBQ nu goed heet is kunnen de sardines erop. Grill ze 3 tot 5 minuten per kant tot deze mooie grillstrepen hebben. Dien de sardines op plank met daarnaast de tomaten en courgette. Besprenkel alles met olijfolie en knijp er een paar partjes citroen bovenuit. Leg de rest van de citroen partjes en de broodjes ernaast. Strooi de peterselie overal overheen.  

Wijntje erbij en borrelen maar!