Mediterrane Vega balletjes

Balletjes zijn natuurlijk niet enkel voorbehouden aan gehaktvretende carnivoren. Met groentes kan je allerlei soorten heerlijke balletjes maken voor bij de borrel. Laat dit recept je inspireren tot vele eigen creaties en verras je gasten met een fantastische vegetarische borrel.

Ingredienten:

  • 1 paprika geschild en in repen gesneden 

  • 300 gram pompoen in grove stukken 

  • 1 ui in grove stukken 

  • Halve bol knoflook (in zijn geheel) 

  • 25 gram Parmezaanse kaas geraspt  

  • Half kopje havervlokken gemalen in de keukenmachine 

  • 2 Spaanse pepers zonder zaadjes fijngesneden. 

  • 1 ei 

  • Naalden van twee takjes rozemarijn fijngehakt 

  • 2 theelepels oregano (gedroogd) 

  • Klein scheutje olijfolie 

  • Peper en zout

 Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de paprika, pompoen, Spaanse peper, knoflook en ui in een ovenschaal, meng met een scheutje olijfolie en zet deze in de voorverwarmde oven. Als dit in de oven zit ga je verder met het raspen van de kaas, malen van de havervlokken en snijden van de rozemarijn. Haal de groenten uit de oven als deze gaar zijn en pel de knoflook. Doe alle groentes in een keukenmachine en maal deze grof. Voeg de Parmezaan, kruiden het ei en de olijfolie toe. Meng alles met een lepel door elkaar en proef of er peper en zout nodig is. Voeg nu haver naar wens toe om tot een structuur te komen waar je balletjes van kunt kneden. Maak kleine balletjes en leg deze op een plaat met keukenpapier. Bak de balletjes in 20 minuten gaar in de oven, draai ze om na ongeveer 10 minuten. 

Je hebt nu heerlijke balletjes en er is geen dier gestorven, wat wil je nog meer. Als je nog wat tijd over hebt maak je even een knoflooksausje, happen maar!