Huisgerookte zalm

Waar rook is, is lekker eten! Zalm en rook gaan samen als rook en worst. Erg makkelijk om te doen (schaf even een klein rookoventje aan voor een paar tientjes bij de kookwinkel) en trakteer jezelf op een klein, luxe gerechtje! 

De zalm van versie 1 kan je natuurlijk ook heerlijk in je eigen sushirol stoppen!

Versie 1 (gerookte sushi zalm)

Marinade:

  • 300 gram zalm met huid
  • 2 eetlepels wasabi
  • 100ml sake
  • 4 eetlepels mirin
  • 6 eetlepels grof zeezout
  • 4eetlepels rietsuiker

Om te roken:

  • Houtmot en rookoven

Japanse saus:

  • 6 el sojasaus met weinig zout
  • 2 el mirin
  • 2 el sake
  • 2 el wasabi
  • 1 tl sesamolie

Voor de opmaak

  • 12 Toastjes
  • 12 dunne plakjes komkommer
  • 1 nori vel in dunne reepjes
  • 1 el zwart sesamzaad
  • 2 el wasabi

Meng de wasabi met de mirin en sake. Meng het zout met de suiker. Dep de zalm droog, masseer het zout en de suiker erin en leg de zalm in een diep bord. Giet het Sake mengsel er voorzichtig overheen. Laat de zalm hier minstens twee uur (12 uur is nog lekkerder) in marineren in de koelkast en besprenkel de zalm zo nu en dan met het vocht. Haal de zalm een half uur voor het einde van het marineren uit de koelkast.

Als je klaar bent met marineren spoel je de zalm onder de kraan af en dep de zalm weer droog. Doe de houtmot in de rookoven.  Andere koks hebben veel tijd en aandacht besteed aan welke houtmot waarvoor nu het lekkerst is, doe vooral je onderzoek wat ze er van vonden, wij vonden dit een beetje overdreven en hebben de houtmot die we nog hadden staan gebruikt, dit was een succes! Leg de zalm in de rookoven en breng het mot aan de rook. Rook de zalm in ongeveer 12 minuten zodat deze niet meer rauw maar nog wel boterzacht is. 

Meng tijdens het roken de ingrediënten voor de saus door elkaar.

Als de zalm gerookt is kun je de hapjes op gaan maken. Begin met de toastjes op een plank te leggen. Leg hier in volgorde de zalm, een theelepel saus, een plakje komkommer en een paar reepjes norivel op. Werk het hapje af met een het sesamzaad en een klein toefje wasabi.


Versie 2 (Gerookte zalm met biet en mosterd/dille saus)

Marinade:

  • 300 gram zalm met huid
  • 4 eetlepels zeezout
  • 2 eetlepel honing
  • 2 eetlepel mierikswortel pastei
  • Halve biet fijngesneden
  • 100 ml gin

Om te roken:

  • Hout mot en rookoven

Saus:

  • Flinke hand fijngesneden dille
  • 3 el mosterd
  • 2 el arachide olie
  • 1 el gin
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 tl lichtbruine basterd suiker
  • 1 el citroensap

Opmaak:

  • 12 Toastjes
  • Halve Biet in kleine blokjes
  • 2 el pijnboompitten

Meng het zout met de honing en dep de zalm droog met een keukenpapier. Masseer de zalm in met het zout/honing mengsel. Meng de mierikswortelpasta met de biet en de gin en giet dit rustig over zalm heen. Laat de zalm hier minstens twee uur (12 uur is nog lekkerder) in marineren in de koelkast en besprenkel de zalm zo nu en dan met het vocht. Haal de zalm een half uur voor het einde van het marineren uit de koelkast.

Als je klaar bent met marineren spoel je de zalm onder de kraan af en dep de zalm weer droog. Doe de houtmot in de rookoven. Leg de zalm in de oven en breng het mot aan de rook. Rook de zalm in ongeveer 12 minuten zodat deze niet meer rauw maar nog wel boterzacht is.  

Meng tijdens het roken de ingrediënten voor de saus door elkaar. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze gaan geuren.

Maak de toastjes op met de zalm, daarop de saus, de rode biet en de pijnboompitten! Smakelijk happen!