Griekse aubergineballetjes

Griekenland is het land van Ouzo, olijven en goedkope toeristische restaurants met schalen vol vlees... Maar er is meer, veel meer! Vergeet de gebaande paden en ga voor een vegaballetje. Nog nooit door iemand in Griekenland gegeten, maar als je je ogen dichtdoet, de Sirtaki aan zet en een fles Ouzo op hebt is het net alsof je er bent.

Vergeet de onzin hierboven. Deze balletjes zullen je echt versteld doen staan. Ze zijn sappig en zeer smakelijk (ook voor mensen die niet zo van aubergines houden)!

Ingrediënten:

  • 1 aubergine in kleine blokjes 

  • 1 kleine ui gesnipperd 

  • 2 tenen knoflook fijngesneden  

  • 1 theelepel rozemarijn fijngesneden 

  • 10 Kalamata olijven ontpit en fijngesneden 

  • Klein bosje platte peterselie fijngesneden 

  • 2 theelepels tijmhoning 

  • 4 beschuitjes fijn gekruimeld. 

  • Scheut Ouzo 

  • Scheut olijfolie 

  • Zout en peper

Bereiding:

Zet zodra alles gesneden is een koekenpan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Doe de aubergine, ui, knoflook, rozemarijn met zout en de peper in de pan en bak alles rustig gaar in ongeveer twintig minuten.  Voeg nu de Kalamata olijven en honing toe, blus hierna het geheel af met de Ouzo en laat de alcohol even verdampen. Zet het vuur uit en voeg de peterselie toe. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de mix een beetje afkoelen en voeg de helft van het beschuit toe. Voeg extra beschuit toe tot je balletjes kunt kneden van het mengsel. Leg een bakpapiertje op een ovenplaat en leg de balletjes erop. Bak de balletjes 10 minuten, draai ze om en bak ze ook 10 minuten op de andere kant. 

Verder hebben de balletjes niets meer nodig, wel lekker met een koude Ouzo ernaast!