Lekker, empanada`s!! Of gewoon een pasteitje als je dat lekkerder vindt klinken voor bij de borrel.
Onze favoriete Zuid-Amerikaanse snack is ideaal voor een drukke borrel aan het einde van de middag en je kunt zo ook nog eens een dag van tevoren klaarmaken! Varieer vooral met wat je erin stopt, als je ons recept hieronder volgt weer je in ieder geval zeker dat het een succes wordt.
Maak je meerdere soorten kun je bijvoorbeeld ook sesamzaadjes over één van de twee strooien om ze uit elkaar te houden.
Buen provecho!
Ingrediënten
Om ongeveer 15 empanada`s te maken:
Voor het deeg:
500 gram bloem + extra om uit te rollen
100 gram boter
180 ml lauwwarm water
2 eieren
1 tl zout
Voor de vulling:
1 sjalotje fijngesneden
1 teentje knoflook geperst
150 gram Manchego in kleine blokjes of een andere pittige schapenkaas
4 handen grof gehakte spinazie
Sap en schil (geraspt) van een limoen
2 tl komijn poeder
200 gram tonijn in water uit blik (uitgelekt)
Flink peper en zout
Voor de afwerking:
1 losgeklopt ei
Bereiding:
Meng de bloem, zout en boter tot een kruimeldeeg. Voeg daarna het ei toe en doe als laatste het water erbij. Laat het deeg ongeveer een half uurtje rusten in de koelkast. Kneed het deeg kort als je het weer gaat gebruiken.
Nu is het tijd om de vulling te maken. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Fruit de sjalot en knoflook kort aan. Voeg Manchego, tonijn en de komijnpoeder toe en bak deze kort mee. Voeg als laatste de spinazie toe en bak dit kort tot het begint te slinken. Breng op smaak met de limoen, peper en zout.
Rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 3 mm dik. Steek met een steekring van 100 mm of iets anders van ongeveer dezelfde grootte rondjes uit het deeg. Leg een kleine eetlepel van de vulling op het rondje en vouw hem dubbel. Maak de zijkanten dicht met een vork. Kwast als laatste het geklopte eitje over de empanada om de deze als hij uit de oven komt mooi te laten glimmen. Bak de empanada`s in ongeveer 20 of minuten of tot ze goudbruin zijn in de oven.