Paté en Croûte

Er zijn eigenlijk nul redenen te bedenken om een paté en croute te maken, behalve dat je het een keer gedaan moet hebben. En dat het heel tof is om te doen. En omdat het resultaat erg lekker is natuurlijk. Nou ja, kijk maar of je heel veel tijd en zin over hebt, verdiep je in het recept en doe eventueel net als wij een workshop bij "meneer wateetons"!

Ingredienten

Voor het deeg: 

  • 450 bloem 

  • 225 koude boter 

  • 6,5 zout 

  • +/- 100 water 

  • 1 ei 

Voor de vulling: 

  • 700 gram buikspek  

  • 300 gram varkenslever 

  • 18 gram nitriet pekelzout 

  • 3 gram peper 

  • 3 gram tijm 

  • 3 gram dragon 

  • 3 gram rozemarijn  

  • 3 gram Nootmuskaatpoeder

  • 3 gram korianderzaad

  • 3 gram kruidnagelpoeder 

  • 25 gram maïzena 

  • 50 ml 0.0 bier 

Voor de afwerking 

  • 1 ei 

Bereiding 

Begin met het maken van het deeg. Meng alle deegingrediënten met de hand tot een stevig deeg en laat ongeveer een uurtje opstijven in de koelkast. 

Snij voor de vulling van de paté de helft van het buikspek en alle lever fijn met de hand of in een keukenmachine. Snij de andere helft van het buikspek iets grover. Meng het grove en fijne vlees door elkaar samen met de andere ingrediënten voor de vulling. Verwarm de over voor op 220 graden. Zet een bakblik (cakevorm) klaar om de paté in te maken en smeer het in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit de tot een plak van ongeveer 3 millimeter die ruim groter is dan het bakblik. Leg het deeg in het bakblik zodat de onderkant en zijkanten bedekt zijn. Zorg dat je nog voldoende reststukken van het deeg over hebt voor de deksel. Druk het deeg tegen in het bakblik in alle hoeken aan. Snij het overgebleven deeg af en maak hier weer een bal van om uit te rollen voor de deksel. Doe het vleesmengsel in het blik. Rol het overgebleven deeg weer uit en bedek hiermee de bovenkant van het bakblik, druk het goed aan op het vlees. Snij de uitstekende stukken deeg weer af. Maak in de deksel 2 of 3 gaten waar de stoom door kan ontsnappen. Van het overgebleven deeg kun je figuurtjes maken om op de deksel te plaatsen. Kwast uiteindelijk de gehele deksel in met een geklutst ei 

Plaats een kernthermometer in de paté. Plaats de paté in de oven, laat de over een kwartier op 220 graden staan, zet hem daarna terug naar 150 graden. De Paté is klaar zodra de kerntemperatuur opgelopen is naar 72 graden. 

De paté is lekker als warme of koude borrel! 


.