Paté

Paté, toast en een wijntje. Borrel klaar!

Het aantal verschillende soorten paté recepten is op geen honderdduizend handen te tellen, maar wij kiezen voor een basis smeerbare paté. Volgens de puristen noem je deze paté trouwens eigenlijk een terrine... Maar ja, dan snapt niemand behalve een purist wat je bedoeld, dus wij noemen het gewoon paté. Je paté in een gezellige dierenvorm presenteren is trouwens een echte aanrader (Marktplaats staat er vol mee). Genoeg gepraat nu. Ga naar je slager en koop die stukken varken (voor een tientje ben je al klaar) en ga aan de slag!

Alle smaakmakers zijn simpel te vervangen door de smaakmakers die jij lekker vindt!

Ingrediënten: 

  • 650 gram kinnebak (je slager gaat het leuk vinden als je dit komt vragen en zegt paté te gaan maken! Als je dit toch gedoe vindt dan neem je gewoon buikspek/speklappen) 

  • 350 gram varkenslever (ook even naar je slager zodat je het mooi vers krijgt) 

  • 18 gram nitrietpekelzout (vraag even wat aan je slager als je het niet hebt) 

  • 3 gram witte peper 

  • 20 gram maïzena 

  • 2 gram dextrose (optioneel) 

  • 1 ei 

  • 3 gram oregano 

  • 1 gram gemalen komijn 

  • 2.5 gram Tijm 

  • 1 gram gemberpoeder 

  • 1.5 gram salie (vers) 

  • 1.5 gram dragon (vers) 

  • 75 ml rode Port (kan ook zonder, maar dan heb je geen paté met Port) 

Aspic:  

  • 150 ml water 

  • 175 ml appelsap 

  • 150 ml port 

  • 25 gram suiker 

  • 5 gram zout 

  • 6 blaadjes gelatine 

Bereiding: 

Verwam je oven voor op 150 graden.  

Snij het kinnebakspek in grote stukken en kook het spek op laag vuur tot het gaar is (40 minuutjes moet genoeg zijn). Gebruik een vleesthermometer en verwarm de lever in een pannetje tot 40 graden. Op het moment dat je lever warm is doe je het nog hete spek direct vanuit de pan in een grote keukenmachine (Magimix) en doe hier de droge ingrediënten bij. Laat de machine draaien en doe terwijl de machine draait de lever er in stukken bij samen met de port en het ei. Wanneer het een mooie gladde massa is doe je dit in een patévorm (cakeblik kan ook prima) en dek dit af. Zet je patévorm in de voorverwarmde over totdat je paté een kerntemperatuur van 65 graden heeft. Haal de paté eruit en laat afkoelen terwijl je met de aspic aan de slag gaat. 

Doe voor de aspic alle ingrediënten in een pan en verwarm dit langzaam totdat je gelatine volledig gesmolten is (beetje roeren). Laat de aspic nu afkoelen totdat hij een klein beetje dikker begint te worden en giet de vloeistof in een dunne laag over je paté (als je wil kan je er ook nog wat schijfjes citroen of kruiden in doen aangezien het oog ook wat wil. Zet de paté nu afgedekt twee dagen in de koelkast zodat de smaken er goed in trekken (korter mag ook hoor).

Je bent nu klaar om de show te stelen met je eigen paté! Eet smakelijk!