Grillworst

Of je worst lust! Fancy Italiaanse worstjes, een ouderwets plakkie leverworst of een heerlijk stukje grillworst. Worst hoort bij de borrel als een stokkie bij de saté. Eet de grillworst liefst warm uit de oven, maar de volgende dag koud op brood (of even kort verwarmd) eet je nog steeds je vingers erbij op.

ingredienten

Vlees 

  • 1 kilo buikspek zonder zwoerd 

Kruidenmix gehakt 

  • 18 nitrietpekelzout 

  • 15 gram mosterd 

  • 3 gram gemalen witte peper 

  • 3 gram uien poeder 

  • 1 gram gemberpoeder 

  • 1 gram folie of nootmuskaat poeder 

  • 0.5 gram kardemon zaad 

  • 3 gram fosfaat (kan ook met 30 gram maïzena, rijstebloem of aardappelzetmeel) 

  • 2 gram dextrose (optioneel) 

Kruidenmix buitenkant 

  • 5 gram paprikapoeder pikant 

  • 13 gram paprikapoeder mild 

  • 5 gram paprikapoeder gerookt 

  • 2 gram gedroogd gemalen knoflook 

  • 6 gram uienpoeder 

  • 5 gram gemalen mosterdzaad 

  • 9 gram nitrietpekelzout 

  • 5 gram gemalen korianderzaad 

  • 3 gram oregano 

  • 4 gram vadouvan mix 

Om de worst te maken 

  • Gehaktmolen of keukenmachine 

  • (Kunst)darm of vershoudfolie 

bereiding

Laat het vlees zo lang mogelijk in de koelkast liggen en plaats eventueel ook de gehaktmolen van tevoren in de vriezen. Maal het buikspek in de gehaktmolen of keukenmachine tot een fijn gehakt (in de gehaktmolen dubbel gemalen). Leg het gehakt na het malen direct weer terug in de koelkast. 

Maak de kruidenmix voor het gehakt door alle kruiden voor het gehakt door elkaar te mengen en doe bij het gehakt. Gebruikt een worstenhoorn of gehaktmolen om de kunstdarmen te vullen. Mocht je dat niet hebben dan  kun je met vershoudfolie de worsten maken. Zorg voor beide varianten dat de worst goed afgesloten is.  Prik met een zo dun mogelijke naald gaatjes in je worst (echt doen!) om de overtollige lucht kwijt te raken.

Warm in een grote pan water op tot 80 graden, leg de worsten in het water en gaar deze ongeveer 10 minuten per centimeter dat je worst dik is. Als het goed is kom je dan tot een kerntemperatuur van boven 65 graden. Verwarm je oven voor op 200 graden en maak de kruidenmix voor de buitenkant. 

Koel de worsten zodra ze gaar zijn snel weer terug onder stomend water en pak ze uit. Haal de worsten door de kruidenmix buitenkant en bak ze in 20 minuten af ik de oven. Nu is je grillworst klaar om meteen te eten! Zorg dat je een stukje overhoudt om de volgende dag op je boterham te leggen. Varieer gerust met bijvoorbeeld stukjes jong belegen kaas in de worst!